همه چیز درباره ی عایق کاری
هزینه های سنگین تولید و توزیع انرژی ، محدود بودن منابع انرژی ، صدمات و زیان های جبران ناپذیری که به محیط زیست وارد خواهد کرد ، همگان را بر آن داشته تا با روش های مختلف عایق کاری ساختمان از اتلاف انرژی تا حد امکان جلوگیری کنند.
اگر شما هم در حال ساخت و ساز یک ساختمان و یا به دنبال داشتن یک ساختمان متناسب با استاندارد های صرفه جویی و یا علاقه مند به شناخت روش های عایق کاری هستید ، این مقاله را از دست ندهید.
در این مقاله با شناخت انواع عایق و روش های عایق کاری و کاربرد های آن با بیانی روان سعی داریم راهنمایی مناسب برای انتخاب روش صحیح و متناسب با محیط مورد نظر شما باشیم.
عایق چیست؟
عایق ماده ای است که در مرز دو محیط قرار می گیرد، از انتقال ماده و انرژی جلوگیری می کند. به همین دلیل برای جلوگیری از ورود و خروج گرما، رطوبت و یا مواد خورنده از عایق بهره می گیرند.
برای مثال در لوله های انتقال آب گرم از عایقکاری استفاده می کنند تا در فصل سرد سال آب بر اثر انتقال از لوله ، گرمای خود را از دست ندهد. با عایقکاری می توان از ترک خوردگی لوله ها در فصل سرد سال و از زنگ زدگی لوله ها در مناطق مرطوب جلوگیری کرد.
دلیل استفاده از عایق کاری در ساختمان ها چیست؟
یکی از مهم ترین مباحث بهره وری در ساختمان، صرفه جویی در مصرف انرژی است و عایق کاری نقش به سزایی در تحقق این هدف دارد.
از مزایای دیگر عایق کاری
- کاهش اتلاف انرژی و ایجاد تعادل بین فضای درونی و بیرونی ساختمان
- کاهش آلودگی صوتی در ساختمان و ایجاد محیطی ساکت و آرام
- حفاظت ساختمان در برابر آتش سوزی
- افزایش دوام سازه
- محافظت در برابر خوردگی و افزایش طول عمر سازه
- جلوگیری از رشد حشرات، مخمر ها و یا جذب رطوبت
- سازگار بودن با محیط زیست و مطابقت کامل با توسعه های زیست مدار
عایق کاری در چه جا هایی کاربرد دارد
برای جلوگیری از ورود و خروج ماده و انواع انرژی از محیط بیرون به داخل و برعکس از عایق کاری (insulation) استفاده می شود.
جا به جایی انرژی غالبا از محیط گرم به محیط سرد صورت می گیرد، در فصل سرد سال با عایق کاری سطوح و درزها می توان از جا به جایی گرما از درون ساختمان به محیط بیرونی جلوگیری کرد و عکس این فرآیند در فصل گرم سال صورت می گیرد و در نهایت با انجام عایق کاری میزان صرفه جویی در مصرف انرژی بالا می رود.
از مهم ترین کاربرد عایق کاری می توان به استفاده ی آن ها در ساختمان ها و خطوط انتقال انرژی در صنایع بزرگ اشاره کرد. عایق کاری در ساختمان ها موجب بهره وری بیشتر از انرژی می شود. و همچنین دوام لوله ها و ورق های استفاده شده در ساختمان را بالا می برد.
انواع عایق کاری در سازه و ساختمان
با توجه به شرایط آب و هوایی ، موقعیت جغرافیایی و نوع ساختمان ها عایق کاری در سه گروه دسته بندی می شود.
عایق کاری حرارتی
عایق کاری برودتی
عاریق کاری صوتی
عایق کاری رطوبتی
انواع عایق کاری از نظر انرژی
امروزه صرفه جویی در انرژی به یک ضرورت تبدیل شده است ، یکی از ارکان های صرفه جویی در انرژی، استفاده از عایق های انرژی است. جلوگیری از اتلاف انرژی در سقف ، کف و دیواره های سازه همگی در این امر تاثیر گذار هستند.
عایق های انرژی انواع مختلفی دارد موادی مانند پشم و خزه طبیعی انواع حیوانات و پارچه های ضخیم می توانند تا حدود بیش از ۵۰% از مصرف انرژی در سیستم ها ی سرمایشی و یا گرمایشی صرفه جویی کرد. در واقع این مواد بسته های هوا را در خود نگه می دارند و چون هوا یک عایق بسیار مناسب است، از انتقال گرما جلوگیری می کند.
عایق های حجیم نوعی عایق انرژی هستند که میلیون ها حباب ریز هوا را در خود نگه می دارند و این عایق انتقال گرما را از طریق رسانش و تابش کاهش می دهند. عایق های انعکاسی نوعی از عایق های انرژی هستند که گرما را با بازتاب منتقل می کنند.
در ادامه به صورت کامل با انوع عایق های حرارتی، رطوبتی و صوتی آشنا خواهیم شد.
عایق کاری ساختمان
یکی از مهم ترین کاربرد های عایق کاری در ساختمان ها است. همانطور که اشاره کردیم عایقکاری سبب بهره وری بیشتری از انرژی می شود و دوام لوله ها و ورق های به کار رفته در سازه را افزایش می دهد و نیز عایق می تواند از پیش روی آتش در ساختمان جلوگیری نماید.
حتی برای برای کاهش الودگی صوتی از عایق استفاده می کنند. و همچنین جلوگیری از رطوبت و مقاومت در برابر خطرات شیمیایی عمر سازه را بالا می برد.
با عایق کاری یک ساختمان می توان با مصرف انرژی یکسان نسبت به حالت استفاده نکردن از عایق ، در زمستان محیط خانه را چند درجه بیشتر گرم کرد و در تابستان نیز میتوان دمای محیط داخلی خانه را ۵ درجه بیشتر از دمای خارجی خانه خنک نگه داشت.
تقریبا غالب عایق هایی که تا کنون معرفی کردیم در ساختمان ها کاربرد دارند. بنا براین سازنده های ساختمان ها و مراکز تجاری برای انتخاب و استفاده از انواع عایق ها گزینه های بیشتری دارند.
علاوه بر مزایایی که عایق کاری سطوح مختلف دارد، از نظر قانونی لازم الاجرا است و طبق مبحث نوزدهم مقررات ساختمان باید مقاومت حرارتی و صرفه جویی در ساختمان وجود داشته باشد.
هدف از عایق کاری چیست؟
به طور کلی هدف از عایق کاری جلوگیری از نفوذ عوامل خارج به داخل و یا از داخل به خارج است.
به طور معمول از انواع عایق ها برای جلوگیری از اتلاف حرارت، نفوذ رطوبت و جلوگیری از آلودگی های صوتی استفاده می شود. پشم شیشه از قدیمی ترین عایق های صوتی و حرارتی محسوب می شود که مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش دارد.
هدف استفاده از عایق های پشم شیشه جلوگیری از اتلاف حرارت و انتقال گرما یا سرما به داخل ساختمان است. علاوه بر این عایق پشم شیشه تا حد زیادی مانع ار انتشار صوت شده و آسایش را برای ساکنین به ارمغان می آورد و البته عدم مقاومت در برابر نم و رطوبت از معایب این نوع عایق محسوب می شود.
از عایق صوتی حرارتی پشم شیشه برای عایق کاری لوله ها، سقف، دیواره ها، مخازن و کانال های هوایی استفاده می شود. عایق الاستومری دارای خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری بالایی هستند. این نوع عایق به عنوان عایق حرارتی، عایق رطوبتی و عایق صوتی شناخته شده است.
هدف از عایق کاری الاستومری عایق کاری سوله ها، موتور خانه ها، چیلر ها، سیستم های تهویه و مخزن ها است. استفاده از قیر در جاده ها و پشت بام ها باعث مقاومت سطح در برابر رطوبت و گرد و غبار می شود. هدف استفاده از این عایق، جلوگیری از یخ زدگی و اتلاف گرما است. قیر می تواند در برابر اسید ها و باز ها و نیروهای کششی مقاومت خوبی از خود نشان دهد. قیر عمر طولانی دارد و از نظر قیمت، عایق مناسب و مقرون به صرفه است.
تا به حال با چند مورد از عایق های پرکاربرد آشنا شدیم، در ادامه به صورت کامل انواع عایق ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
چرا عایق بندی ساختمان مهم است؟
مهم ترین عوامل تاثیر گذار در میزان بهره وری ساختمان ها، میزان و نحوه ی صرفه جویی در مصرف انرژی در آن ها است.
عایق بندی ساختمان ها یکی از اقداماتی است است که بیشترین تاثیر و نقش را در رسیدن به این هدف ایفا می کند.
البته هدف از عایق کاری در ساختمان ها صرفا مدیریت مصرف انرژی نیست.
عایق کاری با اهداف دیگری مثل کاهش میزان آلودگی صوتی و رطوبت نیز انجام می شود. اهمیت عایق کاری صوتی در ساختمان هایی محسوس تر است که در شهر های بزرگ و یا در نزدیکی اتوبان ها قرار داشته باشند.
در زمان عایق کاری ساختمان و انتخاب عایق به چه نکاتی توجه کنیم؟
- هدایت حرارتی
- میزان مقاومت مواد در برابر فشار
- حساس بودن به رطوبت
- ماندگاری و دوام
- سهولت در نصب
- سهولت در تعویض
- میزان کارآمد بودن
- عدم اشتعال پذیری
- مقاومت در برابر قارچ، باکتری و
- سایر آفت ها
- قیمت
- دمای محیطی محل نصب
- ایمنی
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم به صورت کامل و دقیق به تمام موارد مور نیاز درباره ی عایق کاری ساختمان ها اشاره کنیم.
درصورتی که در این زمینه همچنان سوال و ابهامی برایتان باقی مانده است، می توانی آن را در بخش نظرات مطرح کنید و یا ازطریق راه های ارتباطی با ما در تماس باشید.
ارتباط مستقیم با مهندس علی قنبری مدیر عامل هایپر عایقپروژه خود را به متخصصین هایپر عایق بسپارید
شماره تماس مستقیم